Shift Register asıl olarak binary formundaki bilgileri depolama ve bilgileri bir clock sinyali referansına göre kaydırma özelliğine sahiptir. Aslında bu özelliği sebebiyle bilgisayarlarda bilgi depolama, toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemleri içinde kullanılır. Çarpma ve bölme işlemleri aslında kaydırma işleminin bir sonucudur.
Shift Register modülü ise Eurorack sistemler için tasarlanmış 0V-+5V aralığında çalışabilen bir modüldür. Bir clock sinyali ile çalışır. Bu şekilde data input’a girilen tüm veri, clock sinyaline göre başlangıç ve bitiş zamanları senkronlanmış olur. Bu modül dual ve 4 bit’lik bir Shift Register modülüdür. Bunu 4 step bir sequencer gibi de hayal edebilirsiniz. Modülde data yazan jack bir giriştir. CV sinyali de girseniz, gate sinyalleri de girseniz modülün çıkışlarından alacağınız sinyal 5V luk bir gate sinyali olacaktır. Birinci output ise data sinyaline girdiğiniz patten’in birebir aynısını sadece clock ile daha iyi sync olmuş bir halini dışarı verirken, clock sinyali ile senkronlu olarak, clock geldikçe yazılı paterni bir diğer output’a aktarır. Aslında sonuç olarak 16,lik nota değerinde clock sinyalleri girdiğinizde her çıkıştan, yazdığınız patten’in bir 16’lık nota gecikmiş bir versiyonunu elde edersiniz. Bu modülü audio rate aralığında kullanırsanız, kulağımızın duyabildiği aralıkta ki clock sinyalleri ile osilatör gibi çalıştırabilirsiniz. Bu şekilde Logic mantıkta square wave’ler ile patch yaparken aslında girdiğiniz datanın (square wave’in) farklı faz derecelerini de elde etmiş olursunuz.
Modülün ayrıca bir reset input’u bulunmaktadır. Buraya triggeryada gate gönderdiğiniz anda Shift Register hafızasındaki veriyi tamamen silecektir.
Anlık akış içinde data girişinde bir veri kaydettiğiniz zaman ve clock sinyalini bir anda durdurduğunuz zaman modülün içinde 4 step’lik, aslında 4 bit’lik bir verinin içinde donup kaldığını göreceksiniz. Bu noktada çıkışlarda birini Shift Registerin data inputuna geri yönlendirirseniz ve sonrasında clock sinyalini tekrar geri verdiğinizde artık pattern çıkış aldığınız output’a göre 2-3-4 step’lik bir loop’a girmiş olacaktır ve sonsuza kadar bu patern’i tekrarlayacaktır. Kaydettiğiniz pattern’nin büyük ihtimalle clock sinyaline oranla fazı kaymış olaraktır fakat Shift Register’i farklı zamanlarda başlatarakta patern’in faz’ını seçebilirsiniz.
Bir başka yöntem olarakta 2 kanallı bir Shift Register modülü olduğu için aslında aynı clock sinyalni 2. Shift Register’ede girebilirsiniz. 1. Shift Register’in 4. output’unu, 2. Shift Register’in data input’una yönlendirirseniz Shift Registeri 7 bit’e kadar genişletedebilirsiniz.
Merhaba
Bu modül iki kanallı, yani dual, 4 bit’lik bir shift register modülüdür.
Buradaki girişler: data in, clock in, reset in var.
Bu bölümden girdiğimiz data in’deki gate’lerin bir clock referansına göre bir yan step’e kaydırılmış olan phase shift outputlarınıda bu çıkışlardan alıyoruz.
İlk çıkış data in’e giren verinin birebir kopyasıdır.
Diğer ikinci-üçüncü ve dördüncü outputlardan bir step kaydırılmış olan 3 ayrı versiyonunu alabiliyoruz.
Şimdi bir clock sinyalimiz var.
Hızlıca size şu şekilde dinletebilirim.
Şimdi bu clock sinyalini shift register’e göndereceğim.
Göndermeden hemen önce bir şey daha yapalım.
Bir kick kanalı hazırladım. Clock 16’lik notaları temsil ederken bu kick ise 4’lük notaları vuracak.
Bu şekilde metronomu ve vuruş sayılarını daha kolay takip edebileceğinizi düşünüyorum.
Shift register’in çıkışlarını ise 3 tane synth voice’a göndereceğim. Bu synth voice’lar Osi-Op ile kurdum.
Çok basit bir synth voice.
Sadece OSC-ENV-VCA şeklinde 3 ayrı kanal var.
Bu synth voice’lar aynı zamanda birbirlerine FM yapıyorlar.
Şimdi shift register lie bu 3 kanalı çaldıracağız.
Sequencer’i başlatalım.
Clock sinyalini shift register’s clock input’una girdiğimiz anda içindeki data hemen silimeye başlayacaktır.
Shift Register’e ayrı bir gate sequencerden yazılmış sadece bir kanal bir patten gireceğim.
Patten’i hemen yazıyorum.
Bu sinyali shift registerin data input’una girdim.
Modülün ilk output’undan çıkan sinyal yazdığım pattern’in birebir doğru zamanda ve giren patternin bir kopyası gibi aynı anda çalan veriyonu oluyor.
Yazdığımız pattern’i bu çıkış üzerinden dinleyebiliriz.
Şimdi bu pattern’i bu kanala yönlendirelim.
Bu pattern de aynı patternin phase’i kaymış bir halidir.
ve 3. Output’uda ekleyelim.
Diğer opsiyonlarada bir göz atabiliriz.
Şimdi başka birşey deneyelim.
Clock sinyalini söktüğümüzde shift registerin hafızasında kayıtlı olan verinin donup kaldığını göreceksiniz.
Şimdi data in’deki kabloyu çıkarıyorum ve modülün output 4’ünü tekrar modülün kendi içine yani data input’a yönlendiriyorum.
Bu şekilde modül hafızasındaki veriyi kaybetmeden loop edebilir ve sonsuza kadar bu pattern’i çalabilir.
DUyduğunuz gibi clock’u başlattığınız yer de çok önemli oluyor.
Diğer output kombinasyonları ile 2 step - 3 step - 4 step gibi loop seçeneklerinde de bulunabilirsiniz.
Bir başka yöntem ise modüldeki reset input’u da kullanıp bu patteni çeşitlemekte mümkün.
Aslında bu 3 kanallık loop’u aslında en başta yazdığımız tek bir gate sequencer’den elde ettiğimizi hatırlatmak isterim.
Bir başka eğlenceli yol ise 4. output’u alttaki shift registerede yönlendirip ve iki shift registerede aynı clock u gönderip 7 bit’lik bir shift registerde elde edebilirsiniz.
Neden 7 bit?
Çünkü output 4’ü 2.shift registerin daha input’una girdiğinizde 2. shift registerin 1. output’undan da birebir aynı pattern çıkacaktır.
Yani 1. Shift register output 4 ile 2. shift register’in output 1’i bire bir aynı pattern’ı çıkarıyor olacak.
Birbirlerine seri bağlayabilemek için de bir output’u feda etmiş olacağız.