top of page

Cv, Gate, Trigger, Midi Nedir?

Updated: Mar 4, 2023


Bugün modular ve analog synthesizer’lardaki kontrol voltajlarından bahsedeceğiz. Analog synthesizerlarda 3 farklı çeşit voltaj vardır. Cv, Gate ve Trigger. Midi ise dijital sinyallere verilen isimdir.

Midi’nin açılımı Musical Instrument Digital Interdace anlamına gelir. Günümüzde pek çok elektronik alette bulunur. Yanlız analog synthleri doğrudan kontrol etmeye izin vermez. Bunun için midi to cv yada cv to midi gibi standalone yada modül şeklinde converter’lar bulunur. Temel olarak midi pitch, velocity, clock gibi datalar içerir. Midi to Cv yada Cv to Midi gibi conventerlar dijital ve analog sisteminizi bir araya getirir ve uyum içinde çalışmasını sağlar.

Eurorack sistemlerde power supply +12v ile -12v arasında çalıştığı için sistemin cv aralığı maximum +12v ve -12v’tur.

İlk olarak Gate sinyali ele alalım. Klavyede bir tuşa bastığınızda bu basmaya karşılık gelen on-off verisini gönderen çıkışa ve onun çıkardığı voltaja verilen isimdir. Eliniz tuşa basmıyor iken 0v, bastığınızda ise 5v sabit bit voltaj gönderir. Elinizi basık tuttuğunuz sürece düz dc voltajı göndermeye devam eder. Bir melodi çaldığınızda ritmler ve notaların uzunluklarını bu voltaj control eder. Bazı sistemlerde, özellikle additive sistemlerde gate sinyali 0 ile +8v yada 0 ile +10v şeklinde de olabiliyor.















Trigger sinyali ise gate sinyale çok benzerdir. Elinizi tuşa bastığınız andaki veriyi gönderir ama tuştan kaldırma zamanını göndermez. Elinizi bastığınız anda çok kısa bir gate sinyali göndererek çalışır. Trigger sinyalide 5v , 8v yada 10v olabilir. Daha çok clock sinyali yada davul modüllerinde kullanılır.












Cv sinyali ortalama olarak +8v -8v arasında değişmeltedir.+5v -5v yada 8v'tan daha yüksekte olabilir. Osilatörler cv’leri 1v/oct olarak adlandırılır. 1 volt başına 1 oktav/12 nota denk gelecek şekilde kalibre edilir. Çoğu osilatör 5 oktav aralığında kolayca akortlanabilinir. Tüm osilatörler daha fazla voltajı kabul edebilseler bile bir seviyeden sonra müzikal bir ses çıkmayabilir. Tüm bu cv tipleri 0 ile + arasında çalışırken bunlar tam tersi 0 ile - arasıda çalışabilirler. Envelope’larda 0 ile + arası çalışır. Lfo yada osilatörler genel olarak + - arası çalışırlar. Çeşitli DC osilatörler yada Lfo’larda bulunmaktadır.


























 

31 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page